Ананасът – най-модерната декорация за дома през последната година


Един тропически плод направи истинска революция в декорацията на домовете през последната година. Ананасът – света буквално полудя по него – виждаме го във всички списания за дизайн, блогове на декоратори и аранжьори, Инстаграм.

На какво се дължи тази агесивна експлоатация на плода?

До скоро ползваха ананаса само за декорация на коктейли или за направата на тропически джусове. Но, днес той е окачен на стената, целия обсипан с брокати. Или пък заема достойното челно място на секцията в хола – естествено в пласмасов или стъклен вариант. А, може дори и да е ваза.

Анансът е и много модерен принт тези дни – има го навсякъде – тениски, джинси, плажни хавлии, обувки.

„Култът“ към тропическия плод никак не е случаен. В колониалните времена той е бил символ на висок статус, богатство и гостоприемство, тъй като се е намирал трудно и цената му е била висока. В много американски щати като Вирджиния, Флорида и Хаваи той е бил силно популярен сред домакините в средата на миналия век. Но, предимно в кухнята – държачи на салфетки, принтове за самите салфетки, дръжки на чаши и друга кухненска посуда.

„Това е един тренд в декорацията, който е около нас от векове, но просто е бил леко забравен. Ананасът също така има влияние и в модата - нека си спомним ръкавите по женските рокли във Великобритания през 19 и 20 век. Те силно наподобяват формата на този плод и това не е случайно“, разказва модния декоратор Андрю Джойс.

Така, че ако все още не сте в крак с тази тенденция и нямате нещо ананасово в дома ви – сега е момента да си купите. Докато модата му не е минала.