Алкохол в жегата? Защо жените са по-застрашени от него


Алкохолът е диуретик и допринася за извеждането на течности от тялото.

Следователно, пиейки алкохол в горещо време, човек рискува да се обезводни.

Това предупреждава в доклад руският институт „Роскачество“, цитиран от БГНЕС.

В разгара на лятото, особено на открито слънце или ако човек има здравословни проблеми, изобщо не се препоръчва да се пие алкохол. Най-добрата напитка в жегата е чистата питейна вода.

Консумацията на алкохол може да допринесе за увеличаване на теглото и не се препоръчва при диети, твърди още докладът.

"Алкохолът значително забавя процеса на отслабване и не се препоръчва на хора, които са на диета. Освен това понякога алкохолът допринася за увеличаване на теглото. Ако пиете обаче само по една чаша вино (до 125 милилитра) веднъж на две седмици, най-вероятно няма да допринесе за наддаване на тегло", казват от института.

Експертите посочват, че виното съдържа както полезни, така и вредни вещества - по-специално, така наречените полифеноли (антиоксиданти), които могат да откажат положителен ефект върху състоянието на кръвоносните съдове и чревната микрофлора, а малко количество вино съдържа витамини и минерали от група В. В същото време етанолът, който се съдържа във виното, е токсично вещество и може да причини сериозни вреди на цялото човешко тяло.

"За да го разградим, е необходим ензимът алкохолдехидрогеназа, произведен в организма. С възрастта производството на този ензим намалява, така че човек понася по-лошо алкохола. Освен това, поради особеностите на метаболизма при жените, понасят по-лошо алкохолните напитки", предупреждават експертите.

Жените са много по-склонни да посегнат към алкохола, тъй като техните хормони се активизират повече при приема на тези напитки, твърдят експерти.

Вариращите нива на женския хормон естроген отговарят на алкохола, като активират отделянето на допамин от организма, а, както всички знаем, това е елементът, който праща сигнал до мозъка ни, че се чувстваме по-щастливи.

Резултатите от проучването, цитирани от The Sun, показват, че по време на целия си живот жените пият много по-малко алкохол от мъжете по принцип, но са по-предразположени към проблеми, свързани с пиенето, както и са по-застрашени от болести, свързани с консумацията на алкохол.

Изследването на учени от Университета в Илинойс показва, че именно хормоните са причината за това.

Психиатърът Ейми Ласек казва: "Ако консумацията на алкохол е по-висока, когато нивата на естроген са повишени, това повишава както риска от здравословни проблеми, свързани с пиенето, така и вероятността да се развие алкохолна зависимост."