Ако спазвате тези правила ще отслабнете по-лесно


Ако имаме планове да отслабнем, от съществено значение за него е да започнем със здравословен начин на живот. Освен пет хранения на ден и редовни упражнения, той трябва да включва и други добри допълващи практики, като медитация и разходка сред природата. Препоръчително е да следваме и някои от изброените по-долу навици, които, както науката го доказва, помагат да отслабнем.

Сън

Човек сам определя продължителността на съня си, но цифрата, която експертите винаги препоръчват, е осем часа. Малкото количество сън има много странични ефекти, които индиректно да влияят на теглото - като умората, която ни кара да прескачаме тренировката във фитнес залата или да прибягваме до хиперкалорични храни, компенсиращи липсата на енергия.

Недостатъчният сън има обаче и директни последици върху тялото, както показва проучване на Центъра за психобиология в Университета в Сао Пауло, Бразилия. Според резултатите, липсата на сън кара тялото да отделя хормони, които забавят синтеза на протеини.

Къпане със студена вода

Душовете със студена вода или ваната с лед са ритуал за борба с целулита. Научното обяснение е, че при понижаване на телесната температура, тялото се нуждае от повече енергия и изгаря мазнини.

В този процес целулитът се редуцира и това улеснява загубата на тегло. Разбира се, студената вода има и други предимства - активизира нервната система и тонизира кожата, както показва проучване от Университета на Вирджиния.

Протеини на закуска

Закуската е главният ключ за запазване на линията, точно както и пиенето на достатъчно количество вода. Хранителните специалисти препоръчват тя да бъде пълноценна и да включва въглехидрати, здравословни мазнини и протеини. Последните са особено важни, защото засищат за по-дълго време. Така избягваме непрекъснатото похапване, което обикновено придружава една сутрин без закуска.

Според Центъра за биомедицински изследвания "Пенингтън" в Луизиана (САЩ), ако този източник на протеин са яйца (винаги варени, не пържени), засищащият ефект ще бъде увеличен. Обяснението е в ниските нива на хормона на глада в яйцето, който е пряко свързан с апетита.

Мазнини

Сочени за основни виновници за напълняването в продължение на години, изглежда днес, най-накрая, мазнините са реабилитирани и са в основата на почти всеки хранителен режим. Разбира се, важно е да се прави разлика между различните групи мазнини.

Най-полезни за здравето са ненаситените, полиненаситените (омега 3 и омега 6) и мононенаситените (като тези в зехтина или в авокадото).

Наситените мазнини от месо, мляко или масло трябва да добавят по-малко от 10% от дневната енергия, докато транс-мазнините, каквито са тези в маргарина, трябва да бъдат намалени до по-малко от 3%.

Поддържането на тези нива води до по-лесна загуба на тегло и, според редица проучвания (едно от които е на Университета по здравеопазване в Харвард), тази тенденция се запазва с течение на времето.

Храни, богати на фибри

Необходими са ни най-малко 30 грама фибри на ден. Според проучване на Университета в Масачузетс, публикувано в Annals of Internal Medicine, това е количеството, което помага за отслабване, но има и положителен ефект върху сърдечносъдовата ни система.

Спанак, броколи, леща, пълнозърнести продукти или ябълки са някои от храните с по-високо съдържание на фибри, които не бива да бъдат пропускани в балансирана диета, особено когато искаме да отслабнем. Те ни помагат да се почувстваме сити и с по-малко храна.

Зелен чай

Още преди десетилетия (и по-специално в проучване от 1980 г.) беше доказано, че кофеинът ускорява метаболизма. Затова се смята, че "вълнуващата" съставка в кафето има потенциала да топи и калории.

Напоследък обаче диетолозите препоръчват като негов заместител зеления чай. Според Департамента по човешка биология в Университета в Маастрихт (Холандия), "консумацията на кофеин е свързана със загуба на тегло, поради термогенезата и разграждането на мастните клетки".

Но зеленият чай намалява и апетита, благодарение на лептина - хормон, който потиска глада и увеличава чувството за ситост. Според същите учени, отговорни за няколко изследвания по темата, зеленият чай ускорява тези процеси, така че е по-полезна напитка, отколкото кафето.

Ранна вечеря

Много изследвания твърдят, че ранната вечеря води до намаляване на теглото. Екип от Центъра за биомедицински изследвания "Пенингтън" показва, че концентрирането на ежедневната диета в интервала от 8 до 14 ч. увеличава консумацията на мазнини през нощта, в допълнение към регулирането на апетита и метаболизма.

Авторите му признават, че директното въздействие върху загубата на тегло или други аспекти на здравето все още не е доказано, но все пак са на мнение, че ранната вечеря е нещо хубаво, разкриват от испанското издание Hola.