Африкански "Леля стил" във Вог


Модното списание с признание за черната поп-култура

Американското списание "Вог" обяви, че в декемврийския брой ще публикува история със заглавие „Семейни ценности: ода за лелите и тяхното неподражаемо усещане за стил“, Изследователят и архивист Даниел Обавея в знак на почит към историята на черната поп-култура компилира тези изображения в намек за дълбочината и широчината на този "леля стил". Неговите източници варират от исторически архиви от 60-те години до съвременните социални медии и показват както традиционните стилове на африканско и карибско облекло, така и доказателствата за афро-американско влияние.

Авторката разяснява ролята на лелите в живота й:

„Заедно с майка ми, лелите ми бяха видения за това как може да изглежда животът, когато в крайна сметка решах коя ще бъда - панорама на чернокожите жени, включващи професионалисти, домакини-майки и най-летите "извратени", които някога съм виждал. И благодарение на лекотата, която те имаха в телата си, моите лели излъчваха нагласа да се чувствате добре със себе си, особено по-здрави и по-извити, това предшестваше идеята за позитивност на тялото. Липсата на разлика между „истинските“ ми лели и лелите ми беше още по-остра, когато семейството ми посети Нигерия.

Там всяка жена на възраст над 25 години в нашите социални кръгове се нае да действа като моя заместителна по-голяма сестра, включително и тази, която не виждаше проблем с четенето на тайния ми дневник.

Лелите, които по-късно щях да разбера, са често срещани не само сред хората, които познавам от африканските общности, но също така и карибските, южноазиатските и тъмнокожите американци."