9 съвета за перфектни палачинки


Палачинките безспорно са любима закуска на много хора. Без значение дали е поднесена с шоколад, мед, плодове, ядки или кашкавал и сирене, палачинката е неописуема наслада за небцето. Въпреки че рецептата е много лесна, рядко успяваме да постигнем съвършенството на палачинките, които ни сервират в ресторантите. Но, бъдете спокойни, имаме решение за вас! Следвайте тези съвети и семейството ви ще си оближе пръстите.

Използвайте пресни продукти

Основните съставки за приготвянето на палачинки са много лесни и достъпни: мляко, яйца, брашно и захар. Въпреки това не трябва да пренебрегваме тяхното качество. Продуктите трябва да са пресни и в срок, ако искаме да получим желаните резултати.

Отделете белтъците от жълтъците

Ако искате наистина пухкави палачинки, разбийте белтъците и жълтъците поотделно. Отделете жълтъците и ги смесете с останалите течни продукти, а след това добавете и сухите съставки, за да разбъркате сместа. В отделна купа разбийте белтъците на сняг и после бавно ги прибавете към останалата смес, като разбърквате леко.

Не прекалявайте с разбъркването

Разбъркването на сместа твърде дълго време е една от най-големите грешки при приготвянето на палачинки. За разлика от други ястия, където това е особено важно, тук подобно действие ще направи сместа твърда, а глутенът ще превърне палачинките в жилави.

Оставете сместа да престои известно време

Хубаво е да оставим сместа за палачинките да престои за няколко минути, преди да я излеем на  тигана. Така съставките ще се смесят по-добре и текстурата ще стане по-плътна.

Загрейте добре тигана

Тайната за приготвянето на вкусни палачинки е добре загрятия тиган. Как да разберем кога тиганът НЕ е достатъчно горещ? Капнете малко вода върху него: ако тя се разтече по повърхността му, означава, че не е загрят достатъчно.

Използвайте подходящ тиган

Изберете плосък тиган с по-голям диаметър, защото това гарантира равномерното изпичане на палачинката и улеснява обръщането й.

Не обръщайте палачинката повече от веднъж

Изчакайте палачинката да придобие кафяви ръбчета преди да я обърнете. Ако направите това повече от веднъж обаче рискувате тя да стане твърда, плътна, вместо пухкава.

Внимавайте с добавките към палачинките

Някои обичат да експериментират и да добавят различни продукти към традиционната смес за палачинките. Истината обаче е, че когато става въпрос за палачинки, трябва да сме много внимателни какво точно добавяме. Не прибавяйте плодови или шоколадови парченца директно в сместа, защото при изпичането на палачинката най-вероятно ще изгорят. Затова първо сипете малко смес в тигана, изчакайте да се запече и добавете каквото пожелаете малко преди да е готова палачинката.

Сервирайте, докато са топли

Едни от най-успешните готвачи съветват да консумираме палачинките пресни, когато тъкмо са свалени от тигана. Безспорно тогава палачинките са най-вкусни!