7 съвета как да оборудвате малка кухня


Ако апартаментът има малка кухня? Споделяме идеи как визуално да разширите стаята и ефективно да използвате ограниченото пространство
Основният въпрос при подреждането на малка кухня е как да поставите всичко необходимо и стаята да изглежда просторна и подредена. Това често може да се постигне с прости и евтини техники.

Зоново пространствоНай-лесният начин да разширите малка кухня е да използвате пространството за приготвяне и съхранение на храна и да преместите зоната за хранене в стаята.

Можете да замените обичайната плъзгаща се врата между стаите или да превърнете отвора в арка. Радикален вариант е да се направи преустройство, като се комбинира кухнята с хол, трапезария или коридор. В този случай можете да използвате техниката за визуално зониране - например, подредете подовете в кухнята с плочки и покрийте с паркет в съседната стая или направете тавани на няколко нива, за да подчертаете прехода между кухнята и стаята. Можете също така да инсталирате прозрачни прегради или да ограничите пространството с мебели. 

Изберете мебели за оформлението

Малко пространство може да се разшири с подходящите мебели. За тясна кухня е подходящо линейно оформление - в този случай шкафовете са изградени по протежение на едната стена. Основните точки - хладилник, мивка, работна зона, печка - се следват една друга, а масата за хранене може да бъде поставена срещу противоположната стена.

В квадратна кухня е по-рационално да използвате ъглово оформление - поставете печката, мивката и хладилника в триъгълник близо до съседните стени.

Мебелите и в двата случая трябва да бъдат многофункционални  - разтегателните работни повърхности, сгъваемите маси, трансформиращите се рафтове, пейки и пуфове с вградени чекмеджета ще помогнат за компенсиране на липсата на пространство. Можете също така да си купите сгъваеми столове, които лесно могат да бъдат прибрани или окачени на стената.

Включете перваза на прозорецаПовърхността до прозореца е удобна за използване като рафт за съдове, книги, цветя или удължение на работната повърхност. Тесният перваз може да бъде удължен и превърнат в бар, пейка, масичка за кафе или сгъваема маса за хранене.

За да направите това, трябва да вземете предвид две неща. Първо вземете къси завеси или ги заменете с римски или други щори. На второ място, ако под перваза на прозореца има радиатор, тогава в плота трябва да се направят дупки за циркулация на въздуха, така че върху мебелите да не се образува плесен.

Използвайте вградена техника


Под работния плот могат да се поставят големи домакински уреди. Освен това има смисъл да изберете мини уред - два котлона вместо четири, тясна пералня и миялна машина. И многофункционалните уреди също ще помогнат - например мултикукър или микровълнова печка, които могат да служат като фурна и печка.

Можете да изнесете хладилника от кухнята в килера или да го скриете, превръщайки го в сепаратор между отвореното пространство на кухнята и стаята.

Комбинирайте цветове и текстура

Белият цвят визуално добавя пространство към малка кухня. Това прави стаята по-светла, по-просторна и по-чиста. Противно на общоприетото схващане, белите повърхности са практични и лесни за подреждане със съвременни препарати. За да изглежда кухнята нетолкова като операционна, можете да използвате различни нюанси - от снежнобял до слонова кост, както и комбинации от гланцови и матови повърхности и различни материали - като тухла, дърво и стъкло.

Ако един обикновен интериор изглежда твърде скучен, можете да добавите акценти и да направите ярки врати за кухненски шкафове и рафтове или да изберете цветни съдове, завеси или кърпи. Основното правило е да се използват не повече от два или три цвята.

Също така е важно да изберете правилните аксесоари. Твърде много малки фигурки, цветни кърпи и салфетки или магнити върху хладилника ще направят малка кухня претрупана. За да украсите стая, само няколко стайни растения, един или два плаката.

Прилагайте оптични илюзии

Хоризонталните ивици на една от стените визуално ще разширят тясната кухня. А за стаи с ниски тавани е подходящ лек тапет с ромб или вертикална лента, който ще направи пространството визуално по-високо. Огледалата също ще помогнат за увеличаване на стаята. Можете да украсите част от стената с отразяваща повърхност или да закачите огледало пред прозорец.

Можете да разширите пространството с помощта на осветление. За малка кухня най-подходящи са спот лампите и аплиците над работните повърхности, както и осветлението на шкафа. Но е по-добре да поставите обичайния полилей на тавана не в центъра на стаята, а над масата.

Оптимизирайте съхранението

В малка кухня е важно да следите количеството на нещата и как те се съхраняват, така че стаята да изглежда просторна и подредена. Например, обемни съдове могат да се поставят над кухненските шкафове, които не са необходими всеки ден. Можете също да използвате пространството над хладилника, вратата и работните повърхности, като окачите допълнителни рафтове.

В кухненските шкафове чекмеджетата трябва да бъдат предвидени отгоре и в основата. И проблемът с неудобните ъглови шкафове ще бъде решен чрез общо отваряне или с въртящи се вътрешни рафтове. Тясното пространство между стената и хладилника или шкафа и печката е идеално за съхранение на консерви, подправки и сосове.Специалните органайзъри могат да помогнат за оптимизиране на пространството - например за опаковане на фолио и пергамент , контейнери за съхранение на зеленчуци или органайзер за торбички за чай. Можете също да използвате магнитни дъски, за да прикрепите ножове към стената и буркани за подправки към дъното на кухненските шкафове.

Източник:  realty.rbc.ru