6 начина да победите зъбобола


Още по-лошо става, ако нямаме под ръка обезболяващи или по медицински показатели не можем да приемем от тях. Изход има и той се крие в народната медицина. 

Чай от мента

Ментата има не само характерен вкус и аромат, но и обезболяващи свойства. За по-голяма ефикасност се използва свежа мента. Две супени лъжички от нея се заливат с чаша кипяща вода и се запаряват в продължение на 20 минути. Може да се прави гаргара или да се сложи тампон, напоен с отварата. 

 

Етерично масло от мента

Смесва се с топла вода - 2-3 капки в една водна чаша - прави се гаргара или се поставя тампон. 

Карамфилово масло

В карамфиловото масло има силнодействащи вещества, които имат противовъзпалително действие и същевременно намаляват болката. Използвайте 1 капка етерично масло с 1 чаена лъжичка растително олио. Попива се с тампон и след това се поставя на болния зъб и възпалената страна. Средството е много ефективно и болката отшумява бързо. Може да жабурите устната кухина с топла вода, в която са добавени 1-2 капки карамфилово масло. 

Солена вода

Освен при болка, солената вода се използва и за почистване на устната кухина, при кървене или гноен процес. 1 чаена лъжичка готварска сол се разбива в 1 чаша вода. Жабуренето се прави поне веднъж на два часа. 

Ванилия

Само малка част от пакетчето ванилия може да ви отърве от зъбобола в продължение на час - час и половина. Освен това ванилията притежава и противовъзпалителен ефект. 

Масаж с лед

В продължение на 5-7 минути втривайте ледено блокче върху болното място. Работете първо с едната ръка, а после и с другата. Удивително е, но балката се притъпява или съвсем изчезва.