5 начина да запазим бананите свежи за по-дълго време


Бананът е сред любимите плодове на мнозина. Той е не само здравословен, но и притежава свойства, които ни даряват с щастие и енергия. А най-хубавото е, че можем да го открием в магазините по всяко време на годината.

Въпреки това бананите често се продават доста зелени. Причината е, че се берат преди да са узрели напълно, за да могат да издържат на дългия път до търговските мрежи. Но всички сме забелязали с каква скорост бананите почерняват и омекват. Ако искате да задържите бананите си свежи за по-дълго време, купете ги все още зелени, съхранявайте ги на хладна температура и следвайте следните съвети:

Извадете бананите от плика след закупуването

Веднага след като купите бананите, ги извадете от плика или пакета и ги съхранявайте далеч от слънчева светлина. Може също така да закачите връзката в проветриво помещение като в тъмен ъгъл на терасата

Увийте дръжките с прозрачно кухненско фолио

Бананите отделят етилен газ от стъблата си, който ускорява процеса на узряване. Увийте дръжките им във фолио и така ще забавите процеса и ще запазите плодовете свежи за по-дълго време (2-3 дни повече от обичайното). Най-добре направете това с всеки банан по отделно, а не с цялата чепка.

Дръжте бананите далеч от други плодове

Ако искате да забавите процеса на узряване на бананите, дръжте ги далеч от други плодове като ябълки, круши  или авокадо, които също отделят етилен газ. Когато ги съхраняваме на едно място, те съответно узряват и се развалят по-бързо. Ето обаче един трик ако искаме авокадото ни да узрее по-бързо – поставете го в торба с узрял банан и несъмнено ще ускорите процеса.

Съхранявайте бананите в хладилника, когато узреят

Рядко държим бананите в хладилника. Когато обаче забележим, че кората на банана започва да става кафява, това означава, че вече е узрял и може да го оставим в хладилника. Хладната температура ще помогне на банана да остане свеж отвътре за по-дълго време, макар и на външен вид да не изглежда така.

Използвайте цитрусов сок

Друг начин за запазване на бананите свежи, е да ги нарежете на резенчета и да ги намажете със сок от цитрусови плодове като лимон, лайм или портокал. Киселината в цитрусите забавя окисляването на банана. Когато направите това, поставете парченцата в кутийка с капак и съхранявайте в хладилника.