21-годишната Ел Фанинг ще журира филмите на фестивала в Кан


Само на 21 години американската актриса Ел Фанинг влиза в престижното жури на кинофестивала в Кан. Тя може да е „бебето“ сред останалите изтъкнати имена, но някогашният модел има дълга кариера зад себе си. Ел дебютира в Кан само на 8 в "Бабел" на Иняриту, шест години след първи си филм на екрана като малко дете в номинирания за „Оскар“ "Аз съм Сам" заедно с Шон Пен и по-голямата й сестра Дакота Фанинг.

Фаворитка на любимката на Кан, София Копола, тя се появява в "Somewhere" и "The Beguiled" през 2017 г., и през следващата година в "The Neon Demon", нейната красота пръска огромна завист сред връстничките й. Въпреки статута си на кралица на екрана и модния подиум, младата звезда може да бъде забелязана вързана на опашка с кофичка сладолед в Кан, когато не е на червения килим.

Заедно с Ел, филмите на фестивала ще журира и гръцкия режисьор Йоргос Лантимос, който постигна огромен успех тази година с "Фаворитката". Той спечели първото си голямо международно признание с "Dogtooth" в Кан през 2009 година.

Председател на журито пък е Алехандро Гонзалес Инариту. В момента той може и да има пет Оскара на колана си за "Бърдмен" и "Завръщането", но всичко за мексиканския режисьор започна в Кан през 2000 година с "Amores Perros".

В момента на 55 Иняриту е един от "трите амигоса" сред мексиканските кинотворци с Алфонсо Куарон, режисьор на хита "Рома" и Гийермо дел Торо ("Формата на водата"), владеещи авторското кино напоследък.Подобно на тях, и той е режисьор със силна социална насоченост, създал инсталация за виртуална реалност на мигрантската криза в Кан през 2017 г., за която спечели специален „Оскар“.

Останалите членове на журито на престижния филмов фестивал в Кан са африканската актриса Маймоуна Н‘дайе, кралицата на американското инди "забавно кино" Кели Райхард, полският режисьор Павел Павликовски и италианската му колежка Алис Рорвахер, както и Робин Кампильо и френския автор на футуристични и апокалиптични романи Енки Билал, който е роден в Белград.