14 трика как да изглежда по-чист домът ни


Всички искаме да се върнем в чист и удобен апартамент след тежък работен ден, нали? Не всеки обаче успява да поддържа къщата идеално чиста. Ако искате домът Ви винаги да изглежда чист (не са необходими постоянно прахосмукачка, метла или моп), тогава тези 14 прости трика определено ще Ви бъдат полезни:

1. Светли цветове

Да, предпочитайте свободно пространство и светли цветове. Научно доказано, че визуално разширява пространството и влияе на чистотата. Добър вариант ще бъде леко покритие (стени в бяло, кремаво, светло синьо), мебели от светло дърво и декоративни детайли: завеси, килим, спално бельо. Колкото по-лека е стаята, толкова по-чиста ще изглежда.

2. Прави линии и ъгли

Изследванията показват, че хората свързват правите линии и ъгли с реда и чистотата. Това е един от начините да поддържате дома си чист и подреден без затруднения. Предпочитайте мебели с изчистени линии и прави ъгли. Подредете го, като също спазвате линейност. Това ще придаде на къщата известна изтънченост, сдържаност и, разбира се, чистота.

3. Сгънати неща

Един от факторите, който влияе на неподредеността на дома, е натрупването на неща в ъглите, по мебелите, в кухнята, в спалнята ... За да не хвърляте нещата на столовете, просто трябва да ги сгънете и ги приберете в килера (това отнема не повече от една минута). Необходимо е само да се отървете от мързела.

4. Минимализъм

Отървете се от всички ненужни неща! Разгледайте добре стаята си и ще видите, че тя е затрупана с много ненужни неща, които отдавна не сте използвали. Решете да ги скриете или да ги изхвърлите.

5. Кокетни възглавници

Ако сте избърсали прах навсякъде, измили сте пода, избърссали стею лампите, но не сте подредили добре възглавниците, тогава цялата свършена работа няма да даде желания ефект. Но разстеленото покривало на дивана и красиво сгънатите възглавници ще придадат чистота на мръсното пространство, дори без да използвате прахосмукачка или метла.

6. Подредени обувки

Закупуването на шкаф за обувки е една от най-добрите инвестиции, които можете да направите в дома си. Разбира се, можете да намерите просто добро място за съхранение на обувки, удобно за използване. И двата варианта ще Ви помогнат да направите дома си по-чист и подреден. Малко хора харесват обувките, които по някакъв начин са поставени в коридора, нали?

7. Скрити неща

Старият, доказан начин. И един от най-ефективните! Съберете всички разпръснати неща на купчина и ги скрийте на някакво затворено място: в кошница, в рафт, в чекмедже.

8. Оправено легло

Едно неподредено, неоправено легло винаги прави неприятно впечатление, що се отнася до естетиката у дома. Прекарайте само няколко минути сутрин, за да не ви развали настроението от разхвърляно легло след тежък работен ден.

9. Определени места за нещата

Това изглежда очевидно. Погледнете обаче стаята си и ще видите, че много неща лежат навсякъде така или иначе. Детски играчки, списания, дрехи, чинии, чаши недовършено кафе ... Всичко това трябва да има определено място. Това ще поддържа дома Ви чист и подреден.

10. Свежи цветя и растения

Апартаменти и къщи със свежи цветя в саксии или вази много освежават дома, правят го по-красив и спретнат. Съчетайте растенията с Вашия декор, така че всичко да изглежда хармонично. Освен това растенията ще добавят кислород в дома Ви!

11. Мръсни съдове

Вероятно нищо в къщата не може да създаде толкова силно усещане за мръсотия като немити съдове на масата, на печката, на повърхността за готвене ... Веднага след като приключите с храненето си, веднага измийте всички чинии или ги поставете в съдомиялната машина. 

12. Сгънати кърпи

Точно както изчистените линии и ъгли дават усещане за ред и чистота, подредените неща влияят и върху естетиката на Вашия дом. Не забравяйте да сгънете добре домашните си предмети: кърпи в банята, малки кухненски кърпи, одеяла на дивана...

13. Използване на тави

Друга добра инвестиция е закупуването на стилни тави. С тях можете лесно да носите неща и да ги групирате. Неприятно е да погледнете купчина разпръснати неща, кухненски прибори или храна. Ще бъде по-добре, ако групирате някои неща на малки тави. Изглежда много спретнато и стилно.

14. Подредени документи

Хартии, сметки, касови бележки, карти, визитки ... Често ли слагате всички тези неща на бюрото си, нощното шкафче, рафтовете, кухненската маса, на хладилника? Ако е така, тогава определено трябва да помислите за подходящото място за всички Ваши хартии: рафтове, тава за хартия, кутия, отделен рафт и др.

По този начин къщата Ви ще изглежда не само подредена, но и чиста.

Източник:  miridei.com