10 любопитни факта от кариерата на Никол Кидман


  1. Никол Кидман има две поданства – американско и австралийско. Тя е родена в Хонолулу, започва да се снима в Австралия на 15-годишна възраст. На 22 години е поканена в Холивуд. Кидман е участвала в няколко десетки ленти, получила е множество награди, сред които „Оскар“, три „Златни глобуса“, награда в Кан.

2. Играе истинска кралица, или поне принцеса. През 2014 г. тя се снима във филма „Принцесата на Монако“, където изигра прочутата актриса Грейс Кели, която захвърля кариерата си, за да се омъжи за принца на Монако Рение Трети. Истинските потомци на княза и Грейс бойкотираха премиерата на Канския фестивал: те смятат, че лентата изопачава реалната история. Кинокритиката също не прие добре филма.

3. „С широко отворени очи“ е последният филм на прочутия Стенли Кубрик. Той излезе на екран през 1999 г., няколко месеца след неговата кончина. Мнозина го определят като последния шедьовър на майстора. Никол Кидман изигра централната женска роля и си партнираше с тогавашния си съпруг Том Круз. Филмът е пропит, а според някои критици, дори пренаситен с еротика.

4. С Том Круз Никол Кидман изкара 10 години. Кризата в техните отношения се изостри, колкото и странно да е това, по време на снимките на „С широко отворени очи“. През февруари 2001 г. те се разведоха. Двойката няма собствени деца, но имат осиновени син и дъщеря.

5. През 2006 г. след няколко краткотрайни връзки, Кидман се омъжи за австралийския кънтри певец Кийт Ърбън. От този брак Никол има две деца, като второто, дъщеричка, бе износено от сурогатна майка.

6. В психологическата драма „Прераждане“ Никол Кидман изигра млада жена, загубила своя съпруг и след 10 години отново възнамеряваща да се омъжи. Но в деня на сватбата при нея идва 10-годишно момче, което й казва, че е нейният прероден починал съпруг. За ролята на Анна актрисата бе номинирана за „Златен глобус“.

7. В лентата „Падингтън“ Никол не се уплаши и влезе в необичайно за нея амплоа – ролята на злодейка. Тя се е съгласила да изиграе отрицателната героиня заради своите деца. Те били във възторг от изпълнението й.

8. В драмата „Часовете“ /2002/ Никол се превъплъти в образа на британската писателка Вирджиния Улф, която работи над нов роман и мисли за самоубийство. За да получи ролята, Никол се е научила да пише с дясната ръка, в реалния живот тя е левичарка. За ролята си актрисата получи „Оскар“.

9. Навсякъде, където се появява звездата, тя е заобиколена от фотографи и репортери. И, естествено, от почитатели.

10. През май 2017 г. почти на юбилейния Кански кинофестивал, точно месец преди своя собствен юбилей, Никол Кидман представи четири нови проекта.